Dags för en suröl i vårsolen. 3 Fonteinen. Ett belgiskt bryggeri som specialiserar sig på spontanjäst öl, som gueuze och kriek. Under 2009 råkade de ut för en olycka, då en trasig termostat renderade i att flera tusen flaskor exploderade. De lyckades under några år att hålla igång verksamheten genom att iklä sig rollen som blanderi, dvs de blandade olika årgångar från andra bryggerier (bl.a. Girardin och Boon) innan de under 2013 körde igång verksamheten igen. Beundransvärt. En mer utförlig text avseende detta finns nyligen publicerad på ofiltrerat.se

Nu dags för Golden Doesjel på 6,0% ABV (årgång 2013) vilket är en kombination av bryggeriets blend och doesjel (båda två typer av gueuze). Doesjel betyder slumrande eller avstannande och – jag läser från olhunden.se – “innebär det att man “stannar” jästen för att behålla vissa karaktäristiska drag i ölet som annars skulle utvecklas bort”. En gyllene slumrande gueuze alltså?

Färgen är djup orange, disig. Minimalt med kritvitt skum som lägger sig omgående.

Doften är omogna gröna äpplen, syrlig sylt och lite apelsin och aprikos (jodå, lite sötma finns allt med), samt obligatorisk jäst och funkighet och både nyslaget och blött hö.

Smaken är initialt sur, med inledande citrus, sura äpplen, en aning vinägerton men kort därefter en liten aning av sötare nyans i form av aprikos, innan det övergår i lite diskreta jästigt funkiga toner med stall och gräs. Avslutas helt torrt.

Kroppen är medel, kolsyran minimal, vätskan är len och mjuk.

En smått fantastisk gueuze med perfekt balans på syra, kropp och brett. Den är inte på något sätt aggressiv utan mer behagligt surt inbjudande. Man blir mer sugen för varje klunk man tar.

375 ml. 89,90:-. Systembolagets små partier maj 2014. Bilden är tagen ifrån systembolaget.se