I Köln ligger detta lilla bryggeri beläget, till och med det minsta mikrobryggeriet i staden enligt bryggmästaren Sebastian Sauer. Freigeist arbetar med att hålla liv i de tyska öltyper som i det närmaste varit utdöda, men nu börjar komma tillbaka (och det ordentligt). Vi pratar exempelvis typer som altbier och gose. Som tillägg kan nämnas att Sebastian driver sidan bierkompass.de

Hoppeditz är en altbier på 7,5% ABV och jag noterar kraftig jästfällning i flaskan.

Färg är mörkt röd med drag åt koppar/brunt, lite oklar vätska. Ett finger vitt-gult skum som sjunker ganska snabbt och lämnar lite rester.

Doften är ganska spretig, med dansk gourmetost som legat länge i kylskåpet, annars lite mer typiska altbierdofter som bränt socker, övermogen frukt, en del beska och malt. Möjligt att doften är lite tunn.

Smaken är ganska sträv initialt, med en hel del humle, sedan kanderat socker, mycket malt, innan den dominanta humlen tar över igen med mycket beska och gräs. Ganska aggressiv avslutning där även en del alkohol noteras.

Kroppen är ganska tunn, bubblorna ganska många och stickiga. Halvklibbig textur.

Jag tycker inte riktigt den här känns helt balanserad. Det är lite för strävt och spretigt. Jag jämför all altbier jag dricker med Uerige Doppel Sticke som ungefär är det godaste som passerat min gom, så det blir kanske lite missvisande.

Denna hade emellertid mått bra av mindre ton av humle, mer kropp, mindre kolsyra och ja, lite mer sammanhängande.

Bilden är inte den aktuella flaskan jag har i handen, men det är tydligen samma innehåll.

330 ml. 29,90:-. Systembolagets små partier maj 2014. Bilden är tagen ifrån ratebeer.com