Svenska Brekeriet, med sitt fokus på vildjäst (mest Brettanomyces, så kallad brett), har under bara senaste året gått och blivit riktigt populära. De finns lite här och där på krogar runtom, några av deras öl har börjat hitta till systembolaget och då och då kommer de även till bolaget genom så kallad webblansering. Nu senast gjorde de bra ifrån sig på Copenhagen Beer Celebration där några av världens mest profilstarka bryggerier var inbjudna.

Nu dags för deras saison på 6,5%, bl.a. bryggd på just Brettanomyces.

Färgen är orange med oklar vätska. Fyra fingrar vaniljvitt skum som sjunker ganska snabbt och bildar lite rester på glaset. Jästfällning noteras i flaskan.

Doften är frisk, med mycket citrus men även en hel del sötare toner inbäddat. Lätt funkighet och jäst anas, men mycket försiktigt. Sammantaget en mycket elegant doft.

Smaken är lätt sur med kombinerade drag av mycket frukt (främst citrus, lite aprikos) kombinerat med en mer framträdande brett/funkighet än i doften. Det finns en lätt kryddighet och även tuggummismak. Avslutas ganska tort. Alkoholen helt gömd.

Medel kropp, medel till mycket kolsyra, lite lätt krispig textur.

En elegant och välgjord saison från ett av landets mer spännande bryggerier.

330 ml. 35,20:-. Systembolagets beställningssortiment, finns tillgänglig som styckvis beställning. Detta var batch 36. Bilden är tagen ifrån beerinternational.wordpress.com