Detta holländska bryggeri har redan hänfört mig, med deras fantastiska barley wine “Bommen & Granaten” som jag tyckte smakade helt underbart trots att den var ganska så färsk (har lagt undan en flaska för lagring).

Nu en öl som är lite av en diametral motsats: en frisk pale ale på 4,8%. Vatten, pale- och karamellmalt, jäst och humlesorten citra. Citran har även använts som torrhumling för att ytterligare öka på aromen.

Färgen är mörkt orange, åt bärnsten-hållet. Oklar vätska. Tre fingrar brunvitt skum, luftigt, sjunker snabbt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mycket humlig, med endera söttropisk arom i form av mango och ananas, lätta stänk av mer frisk citrusig doft i stil med apelsin. Nymålade väggar, lite karamell. Ganska rejäl doft för en såpass lätt öl för stilen.

Smaken är runt humlig initialt med tropiska frukter, om än lite vattnig. Knappt kännbar maltkropp, om än lite söta nyanser som anas. Trots det en behaglig och inte överväldigande beska. Eftersmaken börjar karakteristiskt beskt men en betydligt mer sötare sådan än stilen brukligt visar upp. Torr, läst blommigt besk-söt avslutning.

Kroppen är medel,kolsyran medel om än ganska stickande bubblor, lätt oljig vätska.

En öl som visar upp citrans storhet: att interagera med resten av ölen utan att ta över och bli alltför besk- och grapefruktsdominerad.

330 ml. 20,90:-. Systembolagets ordinarie sortiment mars 2014. Bilden är tagen ifrån systembolaget.se